dybwikdans

dybwikdans ble startet av Siri Dybwik i 1999. Dette kom som en naturlig forlengelse av et aktivt koreografisk virke som dansekunstner i Stavanger siden 1990. Siden den gang har dybwikdans hatt en kontinuerlig produksjon av arbeider innen scenekunstfeltet, og kompaniet har samarbeidet med en rekke kulturinstitusjoner i Norge og Europa.

Kompaniet eies og drives av Siri Dybwik og Nils Christian Fossdal.

dybwikdans plasserer sitt uttrykk innenfor samtidsdansen. Kompaniet streber etter å reflektere de skiftninger som er i samfunnet og i kunstfeltet, og arbeider innenfor en empatisk og sosial kunstnerisk praksis.

dybwikdans har i de siste årene vært spesielt dedikert til kunstneriske arbeider for barn, og har en klar målsetning om å skape kunstneriske hendelser av ypperste kvalitet for de minste. Dette reflekteres i kompaniets siste produksjoner, Lulla, for barn i alderen 0-18 måneder, Prinsessen på erten, for barn 3-5 år, Toddlernes rom, for barn mellom 0 og 36 måneder. Kompaniet har også arbeidet mye med formidling i regi av Den kulturelle skolesekken. De siste 5 årene har internasjonale festivaler og institusjoner vist en stor interesse for kompaniets forestillinger, og i dag fordeler kompaniet sin tid hovedsaklig mellom kunstnerisk formidling i Norge og resten av Europa.

dybwikdans er stert knyttet til egen region, og har hvert år en rekke visninger i Rogaland. Kompaniet er også opptatt av å knytte til seg aktører med lokal forankring.

I 2018 har dybwikdans fem forskjellige produksjoner i sitt repertoar. På hver sin måte understreker disse produksjonene kompaniets interesse for møtet mellom utøveren, barnet og verket, eventuelt verket i oppløsning. Flere av arbeidene fokuserer på interaktivitet, med et spesielt fokus på hvordan barnets innspill skal påvirke utøveren. I forbindelse med kompaniets 20-årsjubileum i 2019 er to nye produksjoner for barn under utvikling.

Kompaniet arbeider i tett dialog med RAS, Regional arena for samtidsdans i Sandnes. Kompaniet er generøst støttet av Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune, noe som gjør langsiktig planlegging mulig. I tillegg er arbeidene støttet av Sandnes kommune, Fond for utøvende kunstnere, Fond for lyd og bilde og Norsk Kulturråd.

Siri Dybwik er utdannet fra Den Norske Balletthøgskolen under ledelse av Jorunn Kirkenær. Hun har videreutdanning i musikkterapi fra Østlandets musikkonservatorium. I tillegg til sitt virke som kunstnerisk leder for dybwikdans, arbeider hun som professor ved Fakultet for utøvende kunstfag/UiS. Hun har vært tilknyttet institusjonen siden 1990, og er faglig leder for en bachelorutdanning i samtidsdans. Hennes forskningsarbeid er tilknyttet dybwikdans’ sceniske produksjoner, hvor utøverkunnskap, improvisasjonskunnskap og meningsdanning i det interaktive kunstmøtet er formidlet både som kunstnerisk utviklingsarbeid og i forskningssamarbeid med førstelektor Kirsten Halle.

Nils Christian Fossdal er utdannet fra Rogaland musikkonservatorium og Statens Operahøgskole. Han har en sjeldent variert bakgrunn som sanger og scenisk aktør innenfor teater, musikaler, performance i Norge, og med turnévirksomhet fra Europa med blant annet Gli Scapoli og Brass Bros. I tillegg har han arbeidet som komponist/lyddesigner for dybwikdans og andre, blant annet Rogaland Teater. Han har vært engasjert av en rekke institusjoner i Norge som sanger/skuespiller, blant annet spilte han en av hovedrollene i Mamma Mia! på Folketeateret i Oslo (2009). I sin praksis som komponist/lyddesigner for dybwikdans er han spesielt opptatt av samspillet mellom danseren, rommet, emosjonen og lyden. I dybwikdans har han ofte en rolle som både komponist og scenisk utøver og hans kjennskap til den fysiske dimensjonen i dybwikdans’ uttrykk synliggjøres i en unik forståelse for musikkens funksjon i den praksis som dybwikdans søker.